Glasögon består av två delar:

Bågen, den del som syns mest.
Valet av båge brukar många säga är det svåraste med att skaffa nya glasögon. Den ska ju sitta i mitten av ansiktet i flera år, tänk om jag väljer fel! Egentligen är det det enklaste valet, du får vad du ser.
Vi har cirka 1000 bågar i lager, allt från relativt okända märken till bågar från de allra största modehusen. Vi hjälper dig gärna välja en båge som du trivs i. Om valet och kvalet är för stort finns ibland möjlighet att låna hem några bågar. På så sätt får du möjlighet att känna på dem lite extra.

Glasen, den del som betyder mest.
När du har hittat din drömbåge kommer den svårare frågan, vilka glas ska sitta i bågen? Det är glaskvaliteten som avgör hur synen kommer att upplevas. Det finns mängder av olika glasmaterial, olika designer (hur styrkan slipas på glasen) och flertalet olika behandlingar. Glasen blir allt mer optimerade, för bästa prestanda i olika situationer. Se det som ett par skor, ingen vill springa maraton i högklackat. Det är säkert snyggt men inte så praktiskt. Så vad finns det för val?

Materialet
Glasögonglas görs till störst del av plast. Det finns fortfarande riktigt glas, så kallat mineralglas, men det är inte så vanligt längre då plasten är lättare och har bättre UV-skydd. Gemensamt för båda varianterna är att de finns i olika index, ju högre index desto mer brytkraft. Ett glas med högt index blir tunnare och oftast lite snyggare. Olika index har olika egenskaper vilket kan vara avgörande beroende på hur glasen ska användas.

Behandlingen
Det finns ett stort utbud av olika behandlingar. Från den enklaste härdningen, så att glasen inte repas så lätt, till en höggradig antireflexbehandling med filter för det skadliga blå ljuset, som dessutom har vatten- och smutsavvisande egenskaper. Det finns även behandlingar som är kontrasthöjande och minskar risken för bländning vid mörkerkörning.

Designen
Hur styrkan slipas på ytan av glasen är av största vikt för hur synupplevelsen blir. Det finns flertalet olika tillverkare, alla med sin idé om hur styrkorna ska fördelas. På senare år har tekniken gått framåt och de flesta glasen slipas nu med freeform teknik. Det innebär att glasen inte slipas med fasta verktyg utan ytan behandlas punktvis. Detta gör att vi har möjlighet att mata in fler parametrar i tillverkningen och kan på så sätt skräddarsy glasen i större utsträckning. Det betyder inte att alla glas som är freeformslipade skulle vara skräddarsydda.

Enstyrkeglas
Enkelslipade glas är den vanligaste formen av glasögon. De är gjorda för ett avstånd, till exempel för att se på långt håll, läsa eller se på datorn. Om det ska vara lite mer styrka i glaset kan vi välja en så kallad asfärisk slipning. Det gör att glaset blir lite plattare och ser lite tunnare ut. Dessutom blir förminskning eller förstoring på grund av höga styrkor mindre. Dessa glas kan  även skräddarsys, det ger bättre kontrastseende och bättre avbildning mot kanterna på glasen.

Bifokala
Dubbelslipade glasögon är gjorda för två avstånd, vanligen för avståndsseende och läsning. De har en synlig ruta där lässtyrkan sitter. Dessa glas är inte så vanliga längre och just nu går det inte att skräddarsy denna typ av glas.

Progressiva
Det finns mängder med olika varianter av progressiva glasögon. Gemensamt för alla är att styrkan över glaset varierar, ju längre ned i glaset du tittar desto mer styrka får du. De kan vara närprogressiva, som ett par läsglasögon fast med lite mer skärpedjup, eller så är de rumsprogressiva, de fungerar på upp till 4-5 meters avstånd. Vanligen, när vi pratar om progressiva glasögon, menar vi glas som är avståndsglas med läshjälp. Progressiva glas är idag mycket komplexa. Det finns väldigt många olika varianter, från de enklaste standardglasen som bygger på fasta mallar, till de senaste skräddarsydda glasen som tar hänsyn till hur glasen sitter framför just dina ögon. Vi anpassar glasen efter bäraren, tidigare fick bäraren anpassa sig till glasen i större utsträckning.
Vi jobbar främst med progressiva glas från världsledande Essilor. De lägger närmare två miljarder kronor på forskning och utveckling av nya glas och behandlingar varje år.