Vilken linstyp ska jag välja?

När du kommer till oss och vill skaffa kontaktlinser gör vi en tillpassning. Vi tittar på vilka behov du har, vilka styrkor du behöver och hur ögonen ser ut. Därefter tar vi fram de linser som passar dig bäst. Innan du kommer till undersökningen är det bra att ha funderat på vilken linstyp du helst vill ha.

Endagslinser
Endagslinser används vid ett tillfälle och kastas därefter. Mycket bra för den som vill använda linser ibland, exempelvis några gånger per vecka, men går naturligtvis också bra att använda dagligen. Du slipper rengöring och du har alltid fräscha linser i ögonen. Du behöver inte tänka på hur gamla linserna är. Endagslinser finns för de flesta synfel, vissa sorter fungerar bättre än andra i torr luft och till torra ögon.

Månadslinser
Månadslinser används i en månad och kastas därefter. De behöver en daglig rengöring och ska förvaras i linsvätska. Både endagslinser och vanliga månadslinser måste tas ut en timme före sömn och sättas i 30-45 minuter efter uppvaknande för att tillgodose hornhinnans syrebehov. Månadslinser finns för alla typer av synfel.

Tvåveckorslinser
Tvåveckorslinser används i upp till två veckor och kastas därefter. De är som månadslinser men i och med att du byter linserna oftare hinner det inte bli lika mycket beläggningar på dem. De ger därför en bättre komfort. Tvåveckorslinser finns för de flesta synfel.

Silikonlinser
Silikonlinser finns som månads-, tvåveckors- och endagslinser. De tillfredsställer hornhinnans syrebehov till ca 95 %. Dessa linser behöver du inte ta ut en timme före sömn och vill du sova middag, eller till och med sova någon natt, med dem går det också. Vissa sorter, om passformen är rätt, går att använda upp till 30 dagar i sträck utan att tas ut. Med dessa linser känns ögonen oftast mindre torra jämfört med om du har linser gjorda i standardmaterial.

Ortho-K
Ortho-K linser är hårda linser som används under natten medan du sover. På morgonen tas de ut och du ser bra under dagen utan glasögon eller linser. Denna typ av linser fungerar om du har lätt till måttlig närsynthet och/eller astigmatism.

 

Regelbundna undersökningar

Varför ska jag kontrollera mina ögon när linserna fungerar bra och jag ser bra?

Därför att de fel som kan uppstå inte alltid syns eller känns. Vid en undersökning kan vi se förändringar i ett tidigt stadium, då har vi chans att hejda utvecklingen innan du får för stora problem. Om det går för långt kanske du aldrig kan använda linser igen. Vi ser till exempel:

Skavmärken av linserna
Kan orsakas av gamla linser och vid överanvändning av linser. Små märken känns oftast inte.

Frätmärken av linsvätskan
Känns oftast inte men ger ibland sveda. Vätskan måste bytas.

Syrebrist ger svullnad av hornhinnan (ödem)
Orsakas av överanvändning av linser eller infektion. Lätt ödem orsakat av linser känns inte. Kraftigt ödem ger dimsyn.

Blodkärlsinväxt i hornhinnan
Orsakas av långvarig syrebrist. Känns inte, syns bara med instrument.

Infektioner
Kan ge frätmärken eller grå fläckar på hornhinnan. Kraftiga infektioner irriterar alltid medan mindre infektioner kan vara symptomfria.

Röda ögon
Kan orsakas av synansträngning, överanvändning av linser, linsvätskan, torra ögon och ögoninfektion.

Knottror under ögonlocken
Kan uppstå av för gamla linser och pollenallergi. När det är lite svullet eller antydan till knottror märks det inte. Kan ta 4-12 månader innan de försvinner.